WereldReumaDag: bijna 2 miljoen Nederlanders hebben een vorm van reuma

Veel mensen met reuma hebben baat bij fysiotherapie. Het aanleren van een andere houding, het (anders) leren bewegen met gewrichtsschade en ontstekingen of het leren van oefeningen en begeleid bewegen.

Houd Reuma toegankelijk

Vandaag, op woensdag 12 oktober, is het WereldReumaDag.
Op WereldReumaDag staan we stil bij de impact van leven met reuma. Dagelijks leven 2 miljoen mensen met de beperkingen die de ziekte met zich meebreng.

Het kabinet heeft per 1 januari 2012 fysiotherapie voor 6 vormen van reuma, waaronder RA en ankyloserende spondylitis (ziekte van Bechterew), uit de basisverzekering gehaald. Dit heeft voor veel mensen gevolgen gehad, want fysiotherapie werd ineens een stuk minder toegankelijk doordat je er een aanvullende verzekering voor moest afsluiten.

Reuma > 100 aandoeningen

Reuma omvat meer dan 100 chronische aandoeningen aan gewrichten, spieren en pezen. Bijna 2 miljoen Nederlanders hebben een vorm van reuma. Iedereen kan reuma krijgen, op elke leeftijd.

Reumatoïde artritis (RA) is een chronische ontstekingsziekte die zich vooral kenmerkt door ontstekingen van gewrichten, pezen en slijmbeurzen. Het is een auto-immuunziekte waarbij het afweersysteem zich tegen het eigen lichaam keert. Door de ontstekingen kan onherstelbare schade aan de gewrichten en pezen ontstaan. RA is nog niet te genezen en klachten verergeren zonder behandeling. Lees meer over de aandoening, klachten, kosten en de meerwaarde van fysiotherapie in de factsheet Reumatoïde artritis.

Toegankelijkheid fysiotherapie in gedrang

Patiënten die naar verwachting meer fysiotherapie nodig hebben, kunnen geen adequate aanvullende polis afsluiten; er vindt risicoselectie plaats voor aanvullende verzekeringen met een ruime dekking [zie statement Reumafonds].

De toegankelijkheid van fysiotherapie is verder in het gedrang gekomen door beperkingen van aanvullende pakketten en risicoselectie in zorgverzekeringen. In 2012 deden 1.700 mensen met reuma mee aan een onderzoek om in beeld te brengen welke gevolgen zij daadwerkelijk hadden ondervonden. Hieruit bleek dat bij veel mensen de eigen kosten van fysiotherapiebehandelingen voor grote problemen zorgden; voor 78% van de respondenten die minder of geen fysiotherapie volgen, de eigen kosten een grote drempel waren om voldoende fysiotherapie te krijgen. Van de mensen die geen onbeperkte fysiotherapie in hun aanvullende verzekering hadden, had maar liefst 80% meer fysieke klachten en had 5% zich vaker ziek gemeld op het werk. Nog eens 5% was minder gaan werken of was zelfs gestopt. Ruim een derde had meer andere zorg nodig, zoals medicijnen, thuiszorg of gingen vaker naar een specialist.

Position paper: advies fysiotherapie

De position paper dat het KNGF in september aan het ZorgInstituut Nederland (ZINL) heeft aangeboden toont de (meer)waarde van fysiotherapie. Fysiotherapie is aantoonbaar kosteneffectief, levert zorg op maat, is een onmisbare schakel in (multidisciplinaire) eerstelijns zorg en ketenzorg en is belangrijk voor kostenbeheersing door substitutie.
Naar verwachting gaat fysiotherapie stapsgewijs naar de basisverzekering. De minister heeft advies gevraagd over de eerste 20 behandelingen bij een chronische aandoening, over reuma, artrose heup/knie en HNP met motorische uitval.

Bron : Fysionet.nl

Leave A Reply