McConnel therapie

McConnel therapie

Deze behandelmethodiek is door de Nieuw-Zeelandse fysiotherapeute Jenny McConnell ontwikkeld. De behandeling in specifiek voor knieklachten. De behandeling bestaat uit een tape-techniek in combinatie met mobilisaties en spierkrachtoefeningen. Naast de knie zijn er ook voor de schouder tape-technieken ontwikkeld.

Het klachtenbeeld

De pijn is geleidelijk ontstaan. De pijn is diffuus rondom of achter de patella gelokaliseerd. De klachten worden geprovoceerd door traplopen, hardlopen, fietsen of langdurig zitten. Vermindering van de klachten treedt op door rust. Tijdens traplopen, met de knie in ongeveer 90 graden buigstand, kan de reactiekracht op het patellofemorale gewricht driemaal het 1ichaamsgewicht zijn . De knie voelt instabiel aan. De neiging door de knieĆ«n te zakken kan bestaan. Soms kraakt =crepitatie) de knie. De knie kan “haperen” bij strekken of buigen (pseudo/slotklachten)

Onderzoek

Bij het onderzoek zijn naast de gebruikelijke beoordeling van stand en vorm, actieve, passieve bewegelijkheid van alle gewrichten in de gehele bewegingsketen de inschattingstests belangrijk. Getest wordt of de pijn te provoceren valt door diverse directe manipulaties van de knieschijf, door herhaald op- en afstappen van traptrede of door de squatbeweging (=diep door de knieen zakken)

Therapie

De belangrijkse behandeling blijkt de quadricepstraining te zijn. Gerichte krachttraining van de beenstrekkers vormt de spil van de behandeling van het patellofemoraal pijnsyndroom. Isometrische quadricepsoefeningen door het gestrekte been te heffen, kunnen goed zelfstandig worden uitgevoerd en geven zelden klachten.Het betreft weliswaar open-ketenoefeningen, maar ze moeten gezien worden als waardevolle basisoefeningen. Functionele gesloten-ketenoefeningen verdienen de voorkeur. “Squads”en “lungus” (uitvalspassen naar voren) zijn voorbeelden van gerichte oefeningen. De waarde van de specifieke oefeningen van de VMO door Jenny McConnell beschreven wordt onvoldoende wetenschappelijk ondersteund.

Laat een antwoord achter